De 5 DIY trends voor zomer 2024

De 5 DIY trends voor zomer 2024

De zomer van 2024 staat voor de deur en het is de perfecte tijd om creatief aan de slag te gaan met doe-het-zelf projecten. Deze zomer draait alles om duurzaamheid, natuurlijke materialen en persoonlijke expressie. Of je nu je huis wilt opfrissen, je tuin wilt transformeren of gewoon op zoek bent naar leuke knutselprojecten, deze DIY trends helpen je op weg. Laten we de populairste DIY trends van deze zomer verkennen!

1. Upcycling: Geef oude materialen een nieuw leven

Upcycling is het proces waarbij je oude, ongebruikte of kapotte items omtovert tot iets nieuws en bruikbaars. Het is een duurzame manier om afval te verminderen en unieke, persoonlijke items te creëren.

Ideeën:
 • Meubels vernieuwen: Geef oude meubels een tweede leven met een frisse lik verf of nieuwe bekleding.
 • Glazen potten hergebruiken: Maak van oude glazen potten stijlvolle opbergers of decoratieve kaarshouders.
 • Kleding upcyclen: Transformeer oude kledingstukken tot trendy nieuwe items door ze te verven, te knippen of te bedrukken.

2. Natuurlijke Materialen: breng de natuur naar binnen

DIY projecten met natuurlijke materialen zoals hout, steen, klei en katoen zijn deze zomer enorm populair. Deze materialen geven een rustieke en aardse uitstraling aan je interieur en tuin.

Ideeën:
 • Houten wanddecoraties: Maak prachtige wanddecoraties van drijfhout of gerecycled hout.
 • Macramé hangers: Gebruik katoen of raffia om stijlvolle muurdecoratie te knopen.
 • Beton of kurk: Creëer unieke onderzetters met kurk of beton.

3. Buitenleven: creëer je eigen tuinoase

De tuin wordt steeds meer een verlengstuk van ons woonhuis. DIY projecten voor de tuin zijn perfect om je buitenruimte gezellig en functioneel te maken.

Ideeën:
 • Verticale tuinen: Maak een verticale tuin van houten pallets voor je kruiden of bloemen.
 • DIY vuurkorf: Bouw je eigen vuurkorf van stenen of metaal om sfeervolle avonden buiten te creëren.
 • Buitenmeubels: Bouw je eigen tuinmeubels van pallets of gerecycled hout voor een persoonlijke touch.

4. Botanische prints en textielverf

Botanische prints en textielverf zijn deze zomer in opkomst. Deze technieken geven je textiel een frisse, natuurlijke uitstraling en voegen een vleugje natuur toe aan je interieur.

Ideeën:
 • Botanische prints: Gebruik bladeren en bloemen om unieke prints op kussenslopen, tafelkleden of servetten te maken.
 • Textielverf: Verf je eigen patronen op kleding of linnen met natuurlijke verfstoffen zoals kurkuma, bietensap of indigo.

5. Handgemaakte kaarsen en zeep

Handgemaakte kaarsen en zeep zijn niet alleen leuk om te maken, maar ook perfect om cadeau te geven. Gebruik natuurlijke ingrediënten en experimenteer met geuren en kleuren.

Ideeën:
 • Sojakaarsen: Maak je eigen geurkaarsen van sojawas en voeg essentiële oliën toe voor een heerlijke geur.
 • Ambachtelijke zeep: Maak kleurrijke zeepjes met natuurlijke ingrediënten zoals olijfolie, kokosolie en etherische oliën.

Met deze DIY trends voor de zomer van 2024 kun je je creativiteit de vrije loop laten en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzamere wereld. Of je nu je huis een make-over wilt geven, je tuin wilt verfraaien of gewoon op zoek bent naar leuke knutselprojecten, deze trends bieden volop inspiratie. Dus shop jouw volgende DIY-project op de website en geniet van een zomer vol creatieve projecten!

Maak je eigen natuurlijke hanger voor de tuin

Maak je eigen natuurlijke hanger voor de tuin

De lente is in volle gang en het is de perfecte tijd om je tuin op te fleuren met een uniek en rustgevend decoratieproject. Dit DIY-pakket biedt alles wat je nodig hebt om een prachtige hanger van natuurlijke materialen te maken. Deze hanger voegt niet alleen charme toe aan je buitenruimte, maar brengt ook de rust en eenvoud terug in elk interieur. Dit project is ideaal voor zowel beginners als gevorderde knutselaars. Het biedt voldoende uitdaging om interessant te blijven, zonder te ingewikkeld te zijn. Laten we aan de slag gaan en je creativiteit de vrije loop laten!

Inhoud van het DIY-pakket

Het DIY-pakket bevat alle essentiële materialen om je eigen natuurlijke hanger te maken:

 • 85 gram raffia: Voor een natuurlijk en rustiek uiterlijk.
 • Ø30cm metalen ring: De basisstructuur van je hanger.
 • Ø15cm metalen ring: Voor een speels en dynamisch ontwerp.
 • Nylon draad: Om alles stevig bij elkaar te houden.
 • 9 veren: Voor een vleugje elegantie en beweging.
 • Stap-voor-stap instructiekaart: Helpt je door het hele proces heen.

Daarnaast heb je nog een schaar nodig om de raffia op maat te knippen en de draad te bewerken.

Stap-voor-stap Instructies

Stap 1: Voorbereiding

 1. Werkruimte klaarmaken: Zorg voor een schone en ruime werkplek waar je alle materialen kunt verspreiden.
 2. Materialen uitpakken: Haal alle materialen uit het pakket en leg ze overzichtelijk neer.

Stap 2: Metalen Ringen Voorbereiden

 1. Ringen verbinden: Gebruik de nylon draad om de Ø30cm en Ø15cm metalen ringen aan elkaar te bevestigen. Dit vormt de basisstructuur van je hanger.
 2. Draad vastmaken: Knip een stuk nylon draad af en knoop dit stevig om de ringen. Zorg dat de kleine ring onder de grote ring hangt.

Stap 3: Raffia Bevestigen

 1. Raffia wikkelen: draai de raffia vast rondom de kleine ring.
 2. Raffia knippen: Knip de raffia in gelijke stukken van ongeveer 30-40 cm.
 3. Raffia vastmaken: Neem een stuk raffia, vouw het dubbel en lus het om beide ringen. Trek het uiteinde door de lus en trek het strak aan. Herhaal dit proces totdat de onderkant bedekt is met raffia.

Stap 4: Veren Toevoegen

 1. Veren voorbereiden: Sorteer de veren op grootte en kleur.
 2. Veren vastmaken: Gebruik de nylon draad om de veren aan de raffia en de metalen ringen te bevestigen. Wissel af tussen de ringen voor een evenwichtig en speels effect.

Stap 5: Details en Afwerking

 1. Extra raffia toevoegen: Als je nog raffia over hebt, kun je extra stukken toevoegen om de hanger voller te maken.
 2. Hanger controleren: Controleer alle knopen en bevestigingen om er zeker van te zijn dat alles stevig vastzit.

Stap 6: Ophangen en Genieten

 1. Ophangen: Kies een mooie plek in je tuin of interieur om je hanger op te hangen.
 2. Genieten: Bewonder je werk en geniet van de rustgevende uitstraling die de hanger aan je ruimte toevoegt.

Deze DIY-hanger van natuurlijke materialen is niet alleen een prachtige toevoeging aan je tuin, maar ook een meditatief project dat je helpt te ontspannen en je creativiteit te uiten. Veel knutselplezier!

Een bloeiende samenwerking tussen Lis thuiscreatie en The DIY Store

Een bloeiende samenwerking tussen Lis thuiscreatie en The DIY Store

Ondernemers zoeken vaak inspiratie bij elkaar. Zo kwam Lis vorig jaar op de website terecht van The DIY Store. Ook zij waren op zoek naar samenwerkingen voor inspiratie en verrijking. Wat begon met een bericht, werd een telefoontje en nog een en nog een, de klik was er en de ideeën gaan stromen.

Eind vorig jaar hebben Listhuiscreatie en The DIY Store de handen ineengeslagen om een gevarieerder aanbod te bieden aan jullie, de echte DIY-liefhebbers. 

Wat ik zo prettig aan het contact vind is de open- en eerlijkheid. Beide bedrijven bevinden zich in de bloeiende fase en we hebben veel ervaringen en tips gedeeld. Al snel besloten we op basis van de klik een samenwerking aan te gaan. Ook hierover veel ideeën, laten we beginnen bij het begin en elkaars producten promoten. Lis heeft een eigen assortiment met zelf samengestelde alles-in-één DIY pakketten en The DIY Store gaat voor een breder assortiment met een mix van eigen en ingekocht DIY pakketten. We vullen elkaar hierin mooi aan. Zo zijn een aantal van Lis haar producten beschikbaar bij The DIY store en andersom. En dan die eerste verkoop – DIY pakket kurken onderzetters, dat vergeten we nooit meer!

Het smaakt ook zeker naar meer. Voor het nieuwe jaar breiden we onze samenwerking verder uit, daar kijk ik naar uit.

Sinterklaas knutsel idee

Sinterklaas knutsel idee

Sinterklaas is een geweldig thema om leuke dingen zelf te maken en te knutselen. Van knutselwerkjes voor de kids en lekkere dingen, tot poppetjes, huisjes en een zelfgemaakte zak van Sinterklaas. Zelfgemaakte knutselwerkjes van je kind zijn misschien wel het leukst. In dit artikel vind je een simpel en leuk Sinterklaas knutsel idee. 

Mijter van papier

Voor dit Sinterklaas knutsel idee heb je niet veel nodig. Bovendien is het makkelijk te maken, zodat de kinderen ook lekker zelf aan de slag kunnen. Mijn kinderen vinden het altijd leuk om te verkleden tijdens de Sinterklaasviering met familie. En deze keer wilden ze Sinterklaas zijn. Laten we nou net alleen pietenpakken hebben liggen…dus gingen ze aan de slag met deze mijter van papier.

Alles wat je nodig hebt aan knutselmaterialen is A4 rood en geel papier. Leg daarbij de lijm, potlood, schaar en nietmachine klaar en je kunt aan de slag.

Stap 1. Vouw een rood vel dubbel en teken de helft van de mijter erop. Knip deze uit en vouw het open. Zo krijg je een symmetrische mijter. Doe dit tweemaal.

Sinterklaas knutselen knutsel idee

Stap 2. Knip vervolgens 2 gele stroken en plak deze als een kruis op de mijter. Knip de randen langs de mijter af.

Sinterklaas knutsel idee mijter van papier

Stap 3. Vouw een rood vel tweemaal dubbel en vouw eenmaal open. Knip het vel op de vouwlijn doormidden. Nu heb je twee gelijke stroken. Hiervan maken we de hoofdband. Niet de twee stroken aan elkaar. Meet aan je hoofd het juiste formaat en zet daar ook twee nietjes in.

Sinterklaas knutselidee mijter knutselen

Stap 4. Plak de mijter met het kruis op de hoofdband. Plak de rode mijter er tegenover op de hoofdband. Maak de punten van de mijters aan elkaar vast met een nietje. Je mijter is af!

Sinterklaas knutsel idee mijter van papier
Halloween DIY ideeën

Halloween DIY ideeën

Overgewaaid vanuit Amerika: Halloween wordt in Nederland steeds groter gevierd. Kinderen gaan in de avond langs de deuren voor snoep, “trick or treat!” Hierbij geldt er slechts één regel. Je mag alleen aanbellen bij de versierde huizen. Uiteraard liggen de winkels vol met versiering. Het is alleen zoveel leuker om zelf aan de slag te gaan. Daarom heb ik een aantal leuke Halloween DIY ideeën verzameld gemaakt van vilt. Vilt is slijtvast en duurzaam. Werken met vilt is leuk, makkelijk en goedkoop.

Halloween slinger

Een slinger hoort bij versieren! Hoe je deze leuke slinger maakt en de sjablonen vindt je hier.

Halloween figuren

Halloween vilt figuren DIY

Breng je huis in Halloween sferen met de vilt Halloween figuren van een vleermuis, spook en mummie. Voor de stap voor stap uitleg en een gratis patroon klik hier.

Halloween pompoen

Halloween pompoen DIY

Het bekendste figuur van Halloween is toch wel de pompoen. Als je geen echte wilt, maak je er een van vilt. In deze blog lees je hoe je deze maakt. Voor Halloween teken je er nog een gezicht op.

Schilderij met bogen

Schilderij met bogen

Weggooien is echt zonde! En met een beetje creativiteit kun je van overgebleven materialen een mooi DIY maken. Na een klus bleef er fix & finish over en een afwerklat. Toen ik deze in de garage wilde opbergen viel mijn oog op een oude canvas die daar nog lag. En zo was daar een nieuwe DIY; een schilderij met bogen!

Stap 1; gips aanbrengen
Maak het gips aan met water en smeer een dunne laag gips op de voorzijde van de canvas. Laat de zijkanten schoon, hier komt later de lijst tegenaan. Het hoeft niet helemaal glad te zijn. Zodra je de gehele voorzijde bedekt hebt, teken je met de vertanding van de plakspaan bogen in het gips. Je kunt dit ook doen met een lijmkam. Laat het gips drogen.

Stap 2; schuren
Zodra het gips droog is schuur je het gips op. Je kan het zo glad schuren als je zelf wilt. Zorg er in ieder geval voor dat er geen gips een de zijkanten zit.

Stap 3; schilderen
Geef het gips de kleur die je wilt. Gebruik hiervoor een muurverf. Zelf heb ik latex wit gebruikt. Laat de verf drogen.

Stap 4; lijst maken
De afwerklat heb ik gebruikt om een lijst te maken om het schilderij. Hiervoor zaag je de hoeken in verstek met een verstekbak. Vervolgens lijm je de stukken tegen de zijkant van de canvas met montagekit. Dit werkt het beste met lijmklemmen. Zodra de kit droog is, is je schilderij met bogen klaar!

In 5 stappen goedkope meubels opknappen

In 5 stappen goedkope meubels opknappen

Vaak zijn meubels van de goedkope meubelwinkels gemaakt van gelamineerd spanplaat of fineerhout. Mocht je de meubelen een unieke look willen geven of herstellen na schade, kan dat zeker door het meubel te schilderen. En helemaal wanneer je de klus goed voorbereidt. Daar helpen we je graag bij. We geven je hier tips voor in 5 stappen goedkope meubels opknappen. Dus wil je het ledikant of kastje van IKEA of keukendeurtjes van fineer van een nieuwe kleur voorzien, ga lekker aan de slag!

Stap 1: Meubel reinigen

Ten eerste is het een goed idee om te controleren of er beschadigingen aanwezig zijn in de laag. Beschadigingen kun je herstellen met behulp van houtreparatie middelen. Hierna kun je beginnen met het ontvetten van de fineerlaag. Maak de ondergrond goed schoon. Het is belangrijk dat de meubels schoon zijn voordat de verf aangebracht wordt. Ontvetten moet u altijd doen voordat u een meubelstuk schuurt. Wanneer u het ontvetten later doet is het mogelijk dat u vet juist het meubelstuk in schuurt.

Stap 2: Schuren

Wacht totdat de tafel, stoel of kast helemaal gedroogd is. Vervolgens is het tijd om de meubels te schuren. Schuur het meubel op met een schuurpapier met fijne korrel. Hierna maak je de ondergrond nogmaals grondig schoon.

Stap 3: Grondverf

Nu is de fineerlaag klaar om geverfd te worden. Ten eerste ga je fineer verven met een primer. Grondverf is ideaal om de verflaag optimaal te laten hechten aan de fineerlaag. Gelet op de kwaliteiten van een fineerlaag is het een goed idee om te kiezen voor een multiprimer. Schilder vanuit het midden naar de hoeken, hierdoor voorkomt u gedrup. Bij een groot meubel zoals een kast kunt u het beste beginnen bij de randen. Geef de grondlaag de tijd om te drogen en schuur het oppervlak vervolgens lichtjes op voor een nog betere hechting. Hierna kan de verflaag aangebracht worden.

Stap 4: Verven

Er zijn vele soorten verf waar je uit kunt kiezen. Zo kun je fineer verven met krijtverf, maar je kunt ook houtverf gebruiken zoals de Wijzonol LBH SDT Ultra Grondlak of de Sikkens Rubbol Primer Extra. Gebruik hiervoor een muurverfroller. Breng een eerste laag aan, en vervolgens na droging nog een tweede laag. Dit levert het beste resultaat op.

Stap 5: Afronding

Wil je de roller de volgende dag weer gebruiken? Dan kun je deze het beste in aluminiumfolie rollen. Als je helemaal klaar bent met de verfklus spoel je de roller uit met warm water en laat je hem drogen. Het is echter niet altijd vanzelfsprekend dat de roller na een hele tijd weer te gebruiken is.

DIY DROOGBLOEMEN SCHILDERIJ MAKEN

DIY DROOGBLOEMEN SCHILDERIJ MAKEN

Vanuit ons laatste DIY project – ons washok, check hier – hadden we hout over. En weggooien doen we niet, dus bedacht ik weer een leuke DIY woondecoratie. Met de lente in aantocht ging ik aan de slag met bloemen. Zó maak je een DIY droogbloemen schilderij.

Let’s create!

Benodigdheden:

 • Hout (30×40 cm)
 • Schuurpapier
 • Schilders tape
 • Liniaal
 • Verf
 • Kwast
 • Droogbloemen
 • Touw

Stap 1: hout zagen

Zaag het hout in een rechthoek van 30×40 cm. Schuur de randen glad.

Stap 2: afplakken

Plak een driehoek af met de schilders tape. Neem ook de randen mee, zodat je alleen de voorkant schildert. Plak vervolgens onder dezelfde hoek een band tegenover de driehoek.

DIY droogbloemen schilderij maken
DIY droogbloemen schilderij maken

Stap 3: schilderen

Schilder de afgeplakte driehoek met een kwast in jouw gewenste kleur. Zet vervolgens stipjes in de afgeplakte band. Verwijder de tape als de verf droog is.

DIY droogbloemen schilderij maken
DIY droogbloemen schilderij maken

Stap 4: touw binden

Bind het touw in de breedte drie keer om het hout. Maak een knoopje aan de achterkant.

DIY droogbloemen schilderij maken

Stap 5: droogbloemen steken

Steek de droogbloemen in het touw, verdeel ze evenredig over de breedte.

DIY droogbloemen schilderij maken

Klaar is jouw thuiscreatie!

Geen zin om zelf een DIY droogbloemen schilderij te maken? Er staan 3 exemplaren in mijn handmade shop. Een unieke, handgemaakt droogbloemen schilderij.

Droogbloemen schilderij handgemaakt
DIY TOILET MAKE-OVER ZONDER TEGELS

DIY TOILET MAKE-OVER ZONDER TEGELS

Toen we de sleutel van ons huis kregen was ons toilet zoals vele anderen. Wit met grijze tegels en spachtelputz vanaf 1 meter 60. We wisten dat we het toilet gingen verbouwen, alleen kon het toilet niet casco opgeleverd worden. Het toilet beneden hebben we laten doen tijdens de gehele verbouwing. Nu was het toilet boven aan de beurt. Hiervoor wilde ik graag iets anders dan tegels. Het werd een DIY toilet make-over zonder tegels.

Hoe het begon

Vanuit onze ervaring met het toilet beneden is het erg veel werk (en rotzooi) om tegels van een betonnen wand af te bikken. Hier wilden we liever niet aan beginnen. Bovendien bevindt het toilet zich op de verdieping van de kids, dus het mag een vrolijk toilet worden. Dus bedacht ik een make-over waarbij we niet hoefden te slopen. En kleurrijk met een jungle touch.

DIY toilet make over zonder tegels

Toiletwanden

Op de bovenkant van de wanden gaan we voor behang. Hiervoor maken we eerst het spachtelputz glad. In een eerder blog heb ik uitgelegd hoe we dit gedaan hebben.

Spachtelputz glad maken en behangen, DIY toilet make over zonder tegels

We besloten over de tegels op de wanden houten latjes te bevestigen. Allereerst hebben we een MDF plaat (zo dun mogelijk) over de tegels geplakt. Vervolgens daaroverheen houten latjes. Het geheel goed afkitten en schilderen maar. De kleur groen heb ik zelf gemengd van overgebleven verf die we nog in de garage hadden staan. De bovenkant hebben we afgewerkt met een platte lat.

DIY toilet make over zonder tegels

Toiletombouw

De grijze tegels achter het toilet hebben we laten zitten. Dus niet helemaal zonder tegels, maar deze zaten er al 😉 We vonden de grijze tegels er uiteindelijk goed bij passen. Voor bovenop hebben we een houten plank gezaagd. Dit geeft een natuurlijke uitstraling die past bij het behang.

Toiletverlichting

Om de jungle touch compleet te maken kies ik voor een aap lamp. De kids vinden hem geweldig!

DIY toilet make over zonder tegels

Toiletaccessoires

Om het geheel low budget te houden ben ik samen met de kids naar de kringloop gegaan voor de accessoires. We vonden daar witte en gouden accessoires welke perfect passen bij de jungle. Ik was meteen verliefd op de vaas van ‘Delfts wit’. De pluimen komen uit onze tuin.

MEER DIY INSPIRATIE OPDOEN?

Wil je meer DIY ideeën voor woondecoratie of in huis? Lees dan ook de andere blogs.