Spachtelputz glad maken en behangen

Is spachtelputz ooit trendy geweest? Dat moet haast wel als het op de plafonds van mijn nieuwbouwwoning wordt gespoten. En boven de tegels in de toiletten. Of zou dat toch iets te maken hebben met kosten? Hmm..In ieder geval is het mijn smaak niet en wil ik het snel weg hebben. En wat blijkt? Spachtelputz zelf glad maken is makkelijker dan je denkt.

Feit is echter dat er in principe maar drie manieren zijn om spachtelputz te verwijderen. De eerste manier is de spachtelputz afsteken, de tweede manier is het opschuren van de spachtelputz en de laatste optie is over de spachtelputz heen stucen.

De eerste twee alternatieven zijn niet aan te bevelen. Het is veel werk, geeft een enorme troep en met het verwijderen van de spachtelputz beschadigt de muur meestal. Over de spachtelputz heen stucen blijft dan als enige echte optie over. En nu hoor ik je denken; dat is vakwerk, dat kan ik niet zelf. Klopt, stucen is vakwerk. Alleen met spachtelputz als ondergrond kun jij het ook.

Stappenplan

Ik heb bedacht dat ik de bovenkant van het toilet graag wil behangen. En om voor een klein stukje nou een stukadoor te laten komen.. Dat maakt het wellicht ook makkelijker om de sprong van zelf stucen te wagen. Bovendien zul je oneffenheden niet snel zien onder het behang. Daar gaan we:

Stap 1: Maak de ondergrond schoon, verwijder al het vuil en stof.
Stap 2: Smeer de muur in met voorstrijk. Hierdoor kan het stucwerk goed hechten.
Stap 3: Meng het stuc. Hiervoor gebruik ik gewoon fix & finish, verkrijgbaar in de bouwmarkt.
Stap 4: Smeer het stuc op de muur, helemaal glad. Doe dit met een spackmes. Door de ondergrond van spachtputz zie je dat je eerst de muur opvult, de puntjes zie je er nog doorheen.
Stap 5: Breng een tweede laag stuc aan met de spackmes. Nu is de spachtelputz helemaal weggewerkt.
Stap 6: Wanneer het stucwerk helemaal droog is kan het behang erop.

In totaal ben ik er twee middagen mee bezig geweest. De eerste middag was ik kwijt aan het stucen en de tweede middag aan het behangen. Ik ben erg blij met het resultaat. Het behang is van Gamma – vliesbehang Indra naturel. Zo zie je maar: spachtelputz zelf glad maken is makkelijker dan je denkt. Ga jij ook aan de slag?

Let’s create!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *