van standaard naar vintage deur in 4 stappen

Misschien heb jij ze ook wel in huis; van die saaie, basic witte deuren met een standaard deurklink. Het is een flink kostenplaatje om voor het hele huis nieuwe deuren aan te schaffen. Ook in onze nieuwbouwwoning zie je ze terug: van die oh zo degelijke, maar oersaaie witte deuren. Nu was een deur beschadigd met een flinke deuk – oeps! Daarom kwam ik op het idee om de deur een make-over te geven. Hoe je zo’n standaard deur met weinig middelen toch onderdeel van je interieur kunt maken? Met de volgende 4 stappen gingen we van standaard naar vintage deur.

Met verf, sierlijsten, nieuwe deurklinken en een paar vrije uren zien ze er als nieuw uit. Of eigenlijk als oud…

Stap 1. Vlakken frezen

Haal het deurbeslag eraf en leg de deur plat op een werkbank. Teken af hoe je de vlakken wilt hebben. Ik koos voor twee vlakken, met 10 cm randen. Na het aftekenen kan het frezen van de vlakken beginnen. Kies voor een ronde frees en stel deze ondiep af.

Van standaard naar vintage deur in 4 stappen
Stap 2. Vlakken opvullen

Bevestig in de vlakken dunne houten platen met montagekit. Deze platen kun je op maat laten zagen bij de bouwmarkt. Zaag vervolgens de sierlijsten op maat. Zaag deze verstek voor het mooiste resultaat.

Van standaard naar vintage deur in 4 stappen

Als je geen beschadiging op de deur hebt, kun je ook direct de sierlijsten op de deur bevestigen. Dit scheelt een hoop freeswerk, maar voldoet niet helemaal aan de vintage look.

Sierlijsten zijn ook erg mooi op de muur. Lees hier het stappenplan.

Stap 3. Verven en schuren

De nieuwbouwdeur is geen massief houten deur. Om de vintage look te krijgen breng je daarom eerst een laag bruine verf aan. Ga hier vervolgens met twee witte lagen overheen. Ik heb lakverf gebruikt. Als de verf droog is, pak je een schuurmachine waarmee je slijtplekken creëert. Dit doe je door de hele deur te schuren. Je zult zien dat de bruine verf er op sommige plekken doorheen komt. Zo niet, even iets harder schuren op bepaalde plekken.

Lees ook wat je kunt maken met de overgebleven verf.

Stap 4. Nieuw deurbeslag

De laatste stap is het stadaard deurbeslag vervangen voor een bijpassend exemplaar. Hiervoor hang je de deur terug en plaats je het nieuwe beslag. Na de oplevering van ons huis heb ik alle deurbeslag al vervangen. Daarom behoud ik de huidige, dan past het mooi bij de rest van het huis. Het allermooiste is natuurlijk een vintage exemplaar. En zo simpel is het! Van standaard naar vintage deur in 4 stappen.

Van standaard naar vintage deur in 4 stappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *